Lektion 8 - Verkehr

Lektion 8 - Verkehr

I denne leksjonen lærer elevene bl.a. navnet på mange ulike kjøretøyer, og om tysk trafikkhistorie med den østtyske bilen Trabant og flyselskapet Lufthansa. Gjennom dialogen fra jernbanestasjonen lærer de å bestille en togreise og om hvordan man tar førerkort i Tyskland.
I grammatikken introduseres preteritum og noen preposisjonsuttrykk.

Førlesning
De pretekstuelle sidene brukes til å sette i gang en diskusjon om veier, trafikk og ulike kjøretøyer og reisemåter. Snakk om hva ulike mennesker kjører når og hvor:
Der Lastwagenfahrer fährt einen Lastwagen.
Ich fahre gern Fahrrad.
Mein Traumauto ist ein BMW.

I temaglosene er det et godt utvalg av ord og uttrykk som handler om trafikk og kjøretøy.

Tekstene

A
I A-teksten møter vi Carsten som er på jernbanestasjonen for å kjøpe togbillett. Lytt til dialogen og gjennomgå teksten. La elevene deretter lese dialogen to og to. Samtal i plenum rundt Worum geht’s? Sag mal was! gir anledning til å lage kreative rollespill som kan fremføres for klassen. La elevene jobbe i smågrupper eller to og to, og lag ulike situasjoner fra en jernbanestasjon. Ha gjerne en idémyldring med ord og uttrykk på forhånd, slik at elevene har et godt utgangspunkt. Temaglosene «Unterwegs / På reise» kan være til nytte her. Oppgave 1 i arbeidsboka kan også brukes hvis man ønsker et fastere skjema for samtalen.

B
Denne teksten er en infotekst om den østtyske bilen Trabant.
Aktivitetsforslag: Les teksten som lesestafett. En elev begynner å lese. Han/hun kan stoppe når som helst, gjerne midt i en setning/ord, og så si navnet på en annen elev som nå skal fortsette å lese der den forrige sluttet. Alle må passe på slik at man ikke mister tråden.
Den lille teksten «Straβen und Autos» gir informasjon om temaet trafikk i Tyskland. Hvordan er dette i Norge? Diktet av Brecht er morsomt, og egner seg til modell for egne smådikt.

C
Her leser vi litt om det tyske flyselskapet Lufthansa.
På Lufthansas nettsider finner man mer informasjon om selskapets historie illustrert med bilder fra 1926 og fram til i dag (www.lufthansa.de, gå til Der Konzern, Über uns). Nettsiden kan evt. brukes til å gi elevene små oppgaver som går ut på å finne ut hvor mye det koster å fly Berlin-Hamburg de og de datoene, når flyet går og når man lander.
Elevene kan også lage en samtale mellom to personer som flyr. Hvor skal de og hva skal de gjøre der?

D
Teksten er en lesetekst som informerer om hvordan det er å ta lappen i Tyskland.

Kopioriginal:
Lag små dikt om kjøretøyer etter mønsteret «Das Elfchen» (nr. 12).
«Das Elfchen» er en enkel oppskrift på et lite dikt, også kjent som «femrader».
Diktet består av fem linjer som skal fylles med bestemte ord:

Eksempel:
Für die erste Zeile:
Eine Farbe → Gelb
(1 Wort)

Für die zweite Zeile: Etwas, was diese → die Sonne
Farbe hat
(2 Wörter)

Für die dritte Zeile: Ein Satz darüber, → die Sonne scheint
wo es ist oder was
es macht
(3 Wörter)

Für die vierte Zeile:
Etwas über sich → ich liebe die Sonne
selbst schreiben,
mit ICH beginnen
(4 Wörter)

Für die fünfte Zeile:
Ein abschlieβendes → Gelb
Wort
(1 Wort)

Oppgavene
Hovedtyngden i denne leksjonen er preteritum. Det er rikelig med oppgaver som skal få elevene til å bli tryggere på preteritumsbruken på tysk. Oppgave 4 introduserer verbendinger i preteritum, som elevene kan øve videre på i oppgavene 5–13. Oppgave 19 er en skriveoppgave som kan være litt vanskelig, men her kan man differensiere ved å variere om historien skal skrives i presens eller preteritum. Leksjonen har i tillegg mange ordøvinger.

fbf-logo.png
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern