Lektion 7 - Österreich

Lektion 7 - Österreich

I denne leksjonen står Østerrike i fokus. Elevene lærer om tradisjoner i landet, om geografi og folketall. Kapitlet avslutter med en morsom konkurranse om landet.
Grammatikk i leksjon to er repetisjon av svake og sterke verb i presens, samt innføring i svake og sterke verb i presens perfektum.

Førlesning
Finn ut hva elevene vet om Østerrike. Hva heter hovedstaden og hvor ligger den? Hva er landet kjent for?
Er det noen som har vært der? Hva opplevde de? Be de elevene som har vært i Østerrike, om å vise på kartet hvor de var.

Tekstene

A
Den første teksten i dette kapitlet gir elevene faktakunnskap om Østerrike. Teksten egner seg godt som lese- og snakketekst. Man kan bruke denne teksten til å repetere det elevene lærte om Tyskland i fjor, samt å sammenligne med Norge eller andre land. Spørsmål som: Wie heiβt die Hauptstadt in Österreich/Deutschland/Norwegen? Wie viele Einwohner hat Österreich/Deutschland/Norwegen? gir gode samtalemuligheter på tysk. Elevene får repetert lignende ordforråd.
I forbindelse med faktadelen om elven Donau, kan elevene lage en lignende oversikt over en tysk eller en norsk elv. Lytt i den digitale boka og syng sangen «An der schönen blauen Donau».

B
Denne dialogen handler om Østerrikes hovedstad, Wien. Lytt til dialogen og se hvor mye elevene forstår. Gjennomgå de vanskeligste ordene og uttrykkene på forhånd. La elevene lese dialogen sammen to og to. Kanskje har noen lyst til å fremføre den for klassen? Dialogen inneholder mange presens perfektum-former, og det er viktig å sette fokus på disse. Be elevene finne disse formene, og snakk om hvordan presens perfektum dannes på tysk.
I Sag mal was! skal elevene repetere presentasjon av en person. Det kan være lurt å samle en del kjente navn fra Østerrike før elevene begynner med oppgaven. Forslag til personer de kan intervjue: Mozart, Strauss, Schwarzenegger, Freud, Sissi eller sportsutøvere som for eksempel Hermann Maier eller Michaela Dorfmeister. Internettoppgaven: Ved å søke på www.google.at og Wiener Opernball/Spanische Reitschule finner man mye stoff om temaene. Informasjon om Wiener Opernball finner man blant annet på nettsiden til Wien Staatsoper: www.wiener-staatsoper.at

C
Landeskunde: Denne teksten tar for seg mat- og særlig kaffekulturen i Østerrike. Les tekstene og snakk om mat og drikke. Temaglosene bakerst i grunnboka inneholder gloser til mat og drikke som kan være nyttige her.
Dette stykket egner seg også til å repetere ord og uttrykk. Bruk temaglosene «Beim Essen» og la elevene lage en dialog fra en kafé, der en elev er kelner og en eller flere er kunder. Oppfordre til fremførelse for klassen. Ta gjerne opp på video og vis det i siste time før jul eller sommeren. Kanskje kan man i samarbeid med mat og helse bruke oppskriften på Sachertorte til å lage en østerriksk time og slik gi elevene en riktig god prøvesmak på Wien?
De ti punktene om Stephansdom kan inspirere elevene til å lage lignende lister over severdigheter de selv setter pris på i Norge.

D
Etter å ha lært 10 viktige ting om den østerrikske byen Salzburg, kan elevene sette opp en lignende liste fra sin egen by/hjemsted. For muntlig aktivitet kan bildet av Salzburg brukes til å samtale om hva en ser:
Was siehst du auf dem Bild?
Ich sehe eine Kirche.
Ich sehe Menschen.
Ich sehe einen Fluss.

E
Spørreleken om Østerrike egner seg godt som klassekonkurranse, hvor klassen deles inn i lag. Tell poeng og la vinnelaget lage gloseprøve til resten av klassen. De selv slipper selvsagt denne gangen. Oppgave 14 i arbeidsboka er et spill som også omhandler kunnskap om Østerrike og som kan brukes som en tematisk oppsummering av leksjonen.
Kopioriginal:
Kart over Østerrike (nr. 5).

Oppgavene
Det viktigste med oppgavene under denne leksjonen er at elevene blir tryggere på presens perfektumsbøyningen av svake verb, samt bruken av haben og sein i presens perfektum. Oppgave 3 gir en innføring i bruken av haben og sein, mens oppgave 8 introduserer verb som ikke får ge- i presens perfektum.

fbf-logo.png
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern